Medisch lasertherapie


Medisch lasertherapie 

Medische lasertherapie ofwel fotobiostimulatie is een behandelmethode om patiënten met uiteenlopende pijnklachten sneller en effectiever te behandelen. De pijnloze behandeling heeft een ontstekingsremmende werking en stimuleert de cel genezing bij onder andere wonden, postoperatieve herstelfase, maar ook bij spier- en peesblessures. Met specifieke golflengtes van licht wordt de zelfherstellende functie van lichaamscellen gestimuleerd waardoor de pijn verlicht.


Binnen onze praktijk maken wij gebruik van de High Power Lasertherapie (HPLT), ook wel High Intensity Lasertherapie (HILT) genoemd.

  • Wat is lasertherapie?

    Medische lasertherapie wordt met specifieke golflengtes van licht de zelfherstellende functie van lichaamscellen gestimuleerd.


    Met de medisch lasertherapie die SiSO aanbiedt kunnen een tal van klachten worden behandeld.


    Medisch Lasertherapie is zeer geschikt voor de behandeling van onder andere:


    - Ontstekingen wegnemen

    - Herstel pezen, spieren en ligamenten

    - Slijmbeursontsteking

    - Beschadigde of ontstoken pezen en gewrichten

    - Kraakbeenschade, verstuikingen en verrekkingen

    - Artrose

    - Carpaal Tunnel Syndroom en RSI

    - Onderrugpijn, Hernia, nekklachten en Whiplash

    - Spanningshoofdpijn, Migraine en kaakklachten

    - Hielspoor en Runner’s knee 

    - Sportblessures

    - Long COVID-19 revalidatie



    Hight Power Lasertherapie

    High power Lasertherapie (HPLT) is een nieuwere methode in de pijnbestrijding. High Power lasertherapie (HPLT) ofwel High Intensity Laser Therapy (HILT) is een vorm van medische lasertherapie dat zich onderscheidt door het gebruik van een efficiënte laser. Het verbetert het functioneren van de cel en daarmee de gezondheid. De High Power Lasertherapie maakt gebruik van hogere vermogens (tot zo'n 7000 mWatt - klasse IV laser) en dringt daarmee dieper de weefsels en spieren in. Bij de High Power lasers ontstaat wel warmte.

  • Behandeling

    Behandelingen


    Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de locatie, het soort klacht en de ernst van de klacht.


    Na een lasertherapie behandeling zal de patiënt in veel gevallen directe pijnverlichting voelen. Dit komt doordat er met de behandeling endorfine wordt aangemaakt. De pijn kan na 1 tot 1,5 uur weer toenemen, omdat de endorfine is uitgewerkt. Dit houdt niet in dat de behandeling geen effect heeft gehad. Het eerste doel is niet om pijn te stillen, maar om een optimale omgeving voor weefsel te creëren om te genezen. De behandeling voelt aangenaam warm aan, is volledig pijnloos, veilig en kent geen bijwerkingen.


    Risico’s


    Een lasertherapie behandeling is veilig, pijnloos en er zijn geen bijwerkingen bekend.


    Laserstralen zijn zeer krachtig en zijn schadelijk voor het oog, met name het netvlies. Zowel de behandelaar als de patiënt moeten gebruik maken van een speciale beschermende bril tijdens de laserbehandeling.

  • Hoe werkt lasertherapie?

    Medische lasertherapie werkt door middel van een gebundelde lichtstraal, die energie direct naar de cellen in de diepere lagen onder de huid stuurt. 


    Één van de belangrijkste processen die tijdens lasertherapie ontstaan is een toename van de energierijke stof ATP. ATP staat voor adenosine-tri-phosfaat. Deze stof zorgt voor de energie in alle cellen en ook in de spiercellen. Deze energiestof is noodzakelijk voor een goede werking van alle cellen in het lichaam. Hoe meer ATP in een cel beschikbaar is, hoe meer energie een cel heeft en hoe groter het herstel.


    Het laserlicht dat de cel binnendringt zorgt voor extra energie in de cellen. Daardoor wordt een optimale omgeving voor herstel op celniveau gecreëerd, dit gebeurt in de vorm van:


    - Vermindering pijn

    - Activatie van het afweermechanisme

    - Stimulatie van weefselreparatie en celgroei

    - Vermindering van de ontsteking en zwelling

    - Verminderen van de stijfheid / spierspasme

    - Verbetering van de doorbloeding

Share by: